Pozabi malce na ličila, poskrbi za svojo kožo!


Skin first. Make up second. Smile always.

Za dobro ličenje je v prvi vrsti najbolj pomembna skrb za lepo in negovano kožo. Potrudi se, da temu nameniš vsaj nekaj pozornosti. Potrebna je vsakodnevna nega zjutraj in zvečer, ter poseben tretma, ki ga lahko na naraven način opraviš doma 1-4x mesečno, v primeru, če ne obiskuješ kozmetičarke.

Seveda je izgled kože na obrazu odvisen tudi od mnogo drugih dejavnikov. Velik vpliv nanjo ima zdrava in uravnotežena prehrana (več o tem drugič), pitje zadostne količine vode, ter uporaba kvalitetne kozmetike in ličil. Tu ne smeš pozabiti tudi na higieno čopičev in ostalih pripomočkov. Težje lahko vplivaš na dejavnike, kot so geni, hormoni in stres.

Večerna nega kože

Črno milo za obraz

Za zvečer ti priporočam naslednje osnovne izdelke, ki naj bodo pozorno izbrani glede na tvoj tip kože.

  • Oljni ali dvofazni odstranjevalec očesnega make up-a (sama namesto tega uporabim kar kokosovo olje), saj le ta najbolj učinkovito in hkrati nežno odstrani vsa ličila, ki si si jih nanesla okoli oči.

  • Čistilno mleko, gel, peno ali posebno milo, ki bo z obraza očistil vsa ličila in nečistoče, ki so se na obrazu nabrale čez dan.

  • Tonik, katerega glavna naloga je uravnavanje pH-ja, ter priprava kože na kremo, da bodo njene učinkovine bolje delovale in se vpile v kožo.

  • Vlažilno kremo ali negovalno olje. Sama sem dolgo časa uporabljala jojobino olje, ki je primerno za mastno kožo, nagnjeno k mozoljčkom in dobro dene tudi v primeru izsušene povrhnjice. Za dodaten učinek ožanja por sem včasih dodala zraven kapljico eteričnega olja limone, v času PMS-ja pa mi je prav prišlo eterično olje čajevca, ki na mozoljčke deluje antibakterijsko in jih hitreje posuši.

Kadar koža potrebuje več, priporočam tudi serum, ki si ga naneseš pod kremo oz. olje. Največkrat se serum izbere za izsušeno kožo, da jo intenzivno vlažijo, obstajajo pa tudi takšni, ki dodatno negujejo oz. popravljajo druge težave. Seveda je tu še krema za oči, če imaš podočnjake, suho kožo ali gubice.

Jutranja nega

Zjutraj ti nega vzame bistveno manj časa, saj ni potrebno toliko čiščenja. Običajno je povsem dovolj, da uporabiš le tonik, ki površinsko nežno očisti kožo, predvsem pa jo osveži in pripravi na uporabo kreme oz. olja, ki ga nato naneseš.

Domač in čisto naraven tretma

Piling s sodo bikarbono krasno odstrani odmrle delce na koži, kamilična parna kopel očisti kožo in jo lepo zmehča, med pa jo nahrani. Če ne obiskuješ kozmetičarke si takšen tretma lahko narediš 1-4x mesečno, odvisno od tipa kože in njenih potreb. Podroben postopek pa je sledeč.

Kokosovo olje. Črno milo. Tonik. Vlažilna krema. Eterična olja. Soda bikarbona. Bela glina.

1. ČIŠČENJE Najprej kožo očisti vseh ličil in nečistoč, kot to običajno narediš vsak večer. 2. PILING Zelo dober domač piling opravi soda bikarbona (odsvetujem pri izjemno občutljivi koži in kuperozi), ki krasno odstrani odmrle delce. Približno eno žličko zmešaj z malce kokosovega olja, vode ali pa čistilnega sredstva, ki ga uporabljaš za čiščenje kože. Z nastalo mešanico s krožnimi gibi nežno masiraj obraz. Več pozornosti nameni delom, kjer je koža bolj nagnjena k luskanju. Po uporabi bo koža popolnoma gladka in mehka. 3. PARNA KOPEL (odsvetujem pri kuperozi) Skuhaj kamilični čaj in ga daj v večjo posodo, s široko odprtino. Nagni se nad posodo in se čez glavo pokrij z brisačo, da para ne uhaja ven. Po 10 min se bo koža lepo zmehčala, pore se bodo odprle in koža bo odlično pripravljena na nadaljnjo nego (če imaš kakšen mozoljček, je to pravi čas, da si ga iztisneš, toda previdno – ne z nohti, ter čez prste imej robček, na koncu pa ta predel razkuži). 4. MASKA Če nimaš nobene maske, ki jo še posebej rada uporabljaš, lahko poizkusiš z medom (naj bo gost) ali pa belo glino (potrebno jo je le zmešati z malce vode). Med je zelo hranljiv in zadržuje vlago v koži, bela glina pa kožo čisti, mehča, gladi in popravlja tonus. Izbrano masko si enakomerno nanesi na obraz (izpusti del okoli oči), se uleži in sprosti. Po 10-15 min si masko dobro izperi z mlačno vodo. 5. TONIK IN KREMA Za konec na obraz nanesi svoj tonik in najljubšo kremo oz. olje.

Na trgu je že ogromno znamk ter produktov in vsak ima svoje specifike. Prav tako pa ima posebne in svoje potrebe vsaka izmed nas. Za podrobnejšo izbiro primerne kozmetike za tvoj tip kože ti priporočam posvet s strokovnjakom, vesela pa bom tudi vseh vaših vprašanj, na katera bom po najboljših močeh odgovorila.

Za več mi lahko pišeš na makeup@anjaskok.si.

Hvala za tvojo pozornost in ne pozabi s pozornostjo in nežnostjo skrbeti za svoj obraz.

Podpis