Pozabi malce na ličila, poskrbi za svojo kožo!


Skin first. Make up second. Smile always.

Za dobro ličenje je v prvi vrsti najbolj pomembna skrb za lepo in negovano kožo. Potrudi se, da temu nameniš dovolj pozornosti. Potrebna je vsakodnevna nega zjutraj in zvečer, ter dodaten tretma, ki ga lahko na naraven način opraviš doma 1-4x mesečno, v primeru, če ne obiskuješ kozmetičarke.

Seveda je izgled kože na obrazu odvisen tudi od mnogo drugih dejavnikov. Velik vpliv nanjo ima zdrava in uravnotežena prehrana (več o tem drugič), pitje zadostne količine vode, ter uporaba kvalitetne kozmetike in ličil. Tu ne smeš pozabiti tudi na higieno čopičev in ostalih pripomočkov. Težje lahko vplivaš na dejavnike, kot so geni, hormoni in stres.

Večerna nega kože

Črno milo za obraz

Za zvečer ti priporočam naslednje osnovne izdelke, ki naj bodo pozorno izbrani glede na tvoj tip kože.

  • 1. faza čiščenja: OLJNI ODSTRANJEVALEC (sama uporabim kar kokosovo ali jojobino olje), ki učinkovito in hkrati nežno razstopi vsa ličila.

  • 2. faza čiščenja: ČISTILNI GEL, pena ali posebno milo, ki bo z obraza dodatno očistil vsa ličila, olje in nečistoče, ki so se na obrazu nabrale čez dan.

  • TONIK, katerega glavna naloga je uravnavanje pH-ja, ter priprava kože na kremo, da bodo njene učinkovine bolje delovale in se vpile v kožo. Alternativa je HIDROLAT.

  • VLAŽILNA KREMA ali NEGOVALNO OLJE. Če za nego kože namesto kreme uporabljaš olje, bodi pozorna, da ga naneseš na vlažno kožo. Le tako se bo olje lahko dobro vpilo v kožo.

Jutranja nega

Zjutraj ti nega vzame bistveno manj časa, saj ni potrebno toliko čiščenja. Običajno je povsem dovolj, da uporabiš le tonik ali hidrolat, ki površinsko nežno očisti kožo, predvsem pa jo osveži in pripravi na uporabo kreme oz. olja, ki ga nato naneseš.

Domač in čisto naraven tretma

Piling odstrani odmrle delce na koži, parna kopel zmehča kožo, maska pa jo dodatno nahrani ali navlaži. Če ne obiskuješ kozmetičarke si takšen tretma lahko narediš 1x mesečno. Podroben postopek pa je sledeč.

Kokosovo olje. Črno milo. Tonik. Vlažilna krema. Eterična olja. Soda bikarbona. Bela glina.

1. ČIŠČENJE Najprej kožo očisti vseh ličil in nečistoč, kot to običajno narediš vsak večer. 2. PILING Zelo učinkovit domač piling opravi soda bikarbona (odsvetujem pri občutljivi koži in kuperozi), ki krasno odstrani odmrle delce. Približno 1/4 žličke zmešaj z malce kokosovega olja, vode ali pa čistilnega sredstva, ki ga uporabljaš za čiščenje kože. Z nastalo mešanico s krožnimi gibi nežno masiraj obraz. Več pozornosti nameni delom, kjer je koža bolj nagnjena k luskanju. Po uporabi bo koža popolnoma gladka in mehka.


Za občutljivo kožo priporočam encimski piling.

3. PARNA KOPEL (odsvetujem pri kuperozi) Skuhaj kamilični čaj in ga daj v večjo posodo, s široko odprtino. Nagni se nad posodo in se čez glavo pokrij z brisačo, da para ne uhaja ven. Po 10 min se bo koža lepo zmehčala, pore se bodo odprle in koža bo odlično pripravljena na nadaljnjo nego (če imaš kakšen mozoljček, je to pravi čas, da si ga iztisneš, toda previdno – ne z nohti, ter čez prste imej robček, na koncu pa ta predel razkuži). 4. MASKA Če nimaš nobene maske, ki jo še posebej rada uporabljaš, lahko poizkusiš z medom (naj bo gost) ali pa belo glino (potrebno jo je le zmešati z malce vode). Med je zelo hranljiv in zadržuje vlago v koži, bela glina pa kožo čisti, mehča, gladi in popravlja tonus. Izbrano masko si enakomerno nanesi na obraz (izpusti del okoli oči), se uleži in sprosti. Po 10-15 min si masko dobro izperi z mlačno vodo.


Za intenzivno vlaženje svetujem sheet maske (spiranje z vodo ni potrebno).

5. TONIK IN KREMA Za konec na obraz nanesi svoj tonik (če si uporabila masko, ki se spira z vodo) in najljubšo kremo oz. olje.

Na trgu je že ogromno znamk ter produktov in vsak ima svoje specifike. Prav tako pa ima posebne in svoje potrebe vsaka izmed nas. Za podrobnejšo izbiro primerne kozmetike za tvoj tip kože ti priporočam posvet s strokovnjakom, vesela pa bom tudi vseh vaših vprašanj, na katera bom po najboljših močeh odgovorila.

Za več mi lahko pišeš na makeup@anjaskok.si.

Hvala za tvojo pozornost in ne pozabi s pozornostjo in nežnostjo skrbeti za svoj obraz.

Podpis