top of page

Riž s karamelizirano rdečo peso, rukolo in praženimi orehi

Foto: Neža Reisner

Zakaj bi rada z vami delila recepte?

 1. Ker verjamem, da naša lepota izvira od znotraj. Zato se mi zdi pomembno, da za svojo lepoto, še bolj pa zdravje in dobro počutje, začnemo skrbeti s skrbno izbrano prehrano.

 2. Rada bi vam približala zdravo, polnovredno, slastno in vegansko hrano. Predvsem zato, ker je velikokrat odziv, ko ljudje izvejo, kako se prehranjujem: "Ja kaj pa potem sploh ješ?" :)

 3. Ker je ena izmed mojih rednih tedenskih aktivnosti tudi ta, da okoli pošiljam recepte. :)

Želim si, da bi v mojih receptih našli dodano vrednost in izvedeli, kako lahko z njimi vplivate na svoje blagostanje. Zato sem k sodelovanju povabila čudovito Tamaro, ustvarjalko zdravih in slastnih dobrot, ter raziskovalko ženske esence v sodobnem svetu. Več o njenih podvigih lahko berete na njenem blogu ali jo spremljajte na Facebooku.

Sedaj pa k receptu, za katerega sem dobila inspiracijo, ko sva na koncu študenstkih let s prijateljico uživali kosilo pri Organic Garden. Predlagam vam ga za slastno in enostavno kosilo, ki še posebej paše v hladnih mesecih.

Foto: Neža Reisner

SESTAVINE za 2 res lačni osebi

 • 200g polnozrnatega riža

 • 2 večji čebuli

 • 3 rdeče pese

 • 1 žlica balzamičnega kisa

 • 2 žlici kokosovega sladkorja

 • 2 žlici olivnega olja

 • 5 žlic grobo mletih orehov

 • 100g rukole

 • Solni cvet

 • Sveže mlet poper

Po navodilih na embalaži skuhaj riž.

Pečico segrej na 180C.

Nasekljaj čebulo, rdečo peso olupi in jo nareži na manjše kocke. Oboje daj v pravokotni pekač in prelij z balzamičnim kisom, kokosovim sladkorjem in olivnim oljem. Daj v ogreto pečico za vsaj 30-45min (odvisno od pese in pečice), toliko da se vse lepo zapeče in pesa zmehča.

Na ponvi na suho prepraži orehe.

Kuhanemu rižu dodaj zelenjavno mešanico iz pečice, posoli in popraj, ter dobro premešaj.

Operi rukolo in jo osuši. Položi jo na krožnik, na sredino dodaj dokončan riž in povrh potresi prepražene orehe.

Voila!

Foto: Neža Reisner

Kako ta jed spodbuja tvoje Blagostanje?

Najprej: tole je en krasen, krasen zimski recept, saj imata po izročilu Tradicionalne Kitajske Medicine (TKM) rdeča pesa in riž toplo termalno naravo (ki nas pozimi greje), rukola pa sodi med grenko hrano, katere uživanje priporočajo prav pozimi. Termalna narava hrane praktično pomeni to, kakšen učinek hrana pušča v naših telesih, in tako se hrano s toplo termalno naravo uživa predvsem pozimi, ko pride prav tudi kak radiatorček v obliki hrane, hrano s hladno termalno naravo pa jemo v toplejših mesecih, da nas osveži, poživi.

Rdeča pesa je poleg tega, da ima toplo termalno naravo, tudi zakladnica železa, katerega absorpcijo pospešimo, če po jedi pokapamo sveže stisnjen limonin sok; hkrati rdeča pesa krepi srce, čisti kri, pomiri duha, in zaradi visoke vsebnosti silikona blagodejno vpliva na elastičnost kože.

Dodatek rukole k jedi mi je posebej všeč, saj se marsikdo surovi hrani pozimi izogiba, češ, da hladi organizem. Toda redno uživanje malih količin grenke zelenolistnate zelenjave pozimi krepi srce, saj prodre naravnost vanj in tam zaneti radost. Da o klorofilu, ki ga z njimi dobimo, ultimativni hrani za našo kri, sploh ne govorimo.

Riž je krasno, lahko prebavljivo, brezglutensko žito, ki nam zaradi svoje tople termalne narave in naravno sladkega okusa pomaga vzdrževati ravnovesje sladkorja v krvi, da ne pride do prevelikih padcev inzulina in s tem potrebe po sladkarijah? Pri rižu pa je vredno omeniti tudi, da v zadnjih letih odkrivajo zelo visoke vrednosti arzena, enega najbolj toksičnih elementov. Ta se sicer naravno pojavlja v vodi, prsti in zraku, vendar se z onesnaževanjem naše ljube Zemlje višajo tudi vrednosti arzena do te mere, ki je za naša telesa že škodljiva. Seveda ne priporočam prenehanje uživanja riža kar čez noč – moj pripis jemljite zgolj kot pomežik, vabilo k raziskovanju tudi ostalih žit, kot so ajda, proso, kvinoja, amarant, rž, ječmen, kamut, pira. In najboljša stvar? Mnoge od naštetih žit rastejo v Sloveniji in jih lahko dobite ekološke, neoporečne, naravnost od kmetov. Juhej!

Pa dober tek. ~ piše Tamara Mihalič

HVALA Tamari, ki je tako skrbno ovrednotila recept in fotografinji Neži Reisner za čudovite fotografije. <3

Sporoči mi, kako ti je uspel recept.

Comments


bottom of page